Bloemetjes en bijtjes

Het is voorjaar, de bloemetjes bloeien en niet lang of de bijen weten ze weer te vinden. Nog altijd het traditionele verhaal dat wordt verteld als het gaat over voortplanting in de biologielessen. Ook bij dieren laaien de hormonen in het voorjaar flink op. Poezen worden weer krols en reuen weten niet waar ze heen moeten met hun hormonale driften.

Net een beetje anders

Wij zullen u de biologielessen besparen, maar de voorplanting van dieren werkt iets anders dan bij mensen. Wist u bijvoorbeeld dat een poes niet spontaan een eisprong heeft? Ze is een zogenaamde ‘induced ovulator’, wat inhoudt dat ze pas ovuleert na een dekking.

Een ander voorbeeld is een loopse hond, waarbij ze ook bloed verliest, die juist tijdens de loopsheid vruchtbaar is. Dit terwijl de vruchtbaarheid bij mensen tijdens de ovulatie precies halverwege de cyclus ligt. Deze afwijkende cyclus van de hond is natuurlijk ook van invloed op het juiste moment van dekking, als u een nestje met uw hond wilt. Zoals met zoveel zaken, weet de natuur het in principe meestal zelf goed te regelen. Soms zijn de omstandigheden echter zo, dat we de natuur een beetje moeten helpen, zoals bij Lara het geval was.

Vooronderzoek

Lara is een prachtige golden retriever van 1,5 jaar oud. De eigenaar van Lara wil graag een nestje met Lara en doet dit via de rasvereniging om de pups ook een stamboom te kunnen geven. Dit betekent dat Lara eerst allerlei onderzoeken krijgt om zeker te weten dat zij geen erfelijke afwijkingen bij zich draagt, die overgedragen kunnen worden aan de pups. Zo worden er rontgenfoto’s van de heupen gemaakt om de aanleg voor heupdysplasie (HD) te beoordelen. Ook de ellebogen worden beoordeeld en er wordt een speciaal oogonderzoek bij de specialist ingepland. Daarnaast wordt er bij Lara nog gekeken naar specifieke afwijkingen van de golden retriever, die aangetoond kunnen worden in het DNA van het bloed.

Al met al dus flink wat onderzoeken, die erop gericht zijn om de kans zo klein mogelijk te maken dat een aantal aandoeningen waar het ras gevoelig voor is, bij de pups optreden. Naast deze gezondheidstesten stelt de rasvereniging nog een goede beoordeling bij een show als eis. Hierbij wordt gekeken naar uiterlijke kenmerken waaraan een golden retriever moet voldoen. Iedere rasvereniging heeft andere regels voor verschillende rassen. Mocht u willen gaan fokken met uw hond via de rasvereniging en een stamboom, informeer dan altijd naar de voorschriften voor dit specifieke ras!

Progesteronbepaling en dekking

Lara scoorde op iedere test zoals gewenst, geen medische afwijkingen werden gevonden en ook op de show scoorde ze uitmuntend! De eigenaar van Lara wilde dan ook graag met haar een nestje fokken. Toen Lara 2 jaar oud was, zijn ze op zoek gegaan naar een geschikte reu. Via de rasvereniging kwamen ze uit bij een hele mooie reu, die qua foklijnen en bouw perfect bij Lara past. Deze reu woont echter in Groningen, terwijl Lara met haar baasjes in Bennekom woont. Aan de hand van de start van de loopsheid is wel enige inschatting te maken wanneer de ovulatie plaats vindt, maar hier kan altijd enkele dagen speling in zitten. Om niet 5 dagen op en neer naar Groningen te rijden, zonder goede dekking, besloten we dat het slim was om bij Lara het juist moment van dekking vooraf te bepalen. Meestal ligt dit moment rond dag 10 van de loopsheid, maar dit kan ook veel eerder of later zijn. Vanaf dag 7 van de loopsheid nemen we bloed af om de progesteron waarde te bepalen. Dit herhalen we met meerdere dagen tussentijd, totdat we een duidelijke stijging zien in deze waarde. Dat is het moment dat Lara in de auto mag stappen naar Groningen voor de dekking. Het is voor Lara best even spannend, een vreemde reu in een vreemde omgeving. Maar met wat geruststelling van de eigenaar, vinden er 2 dekkingen met koppeling plaats. Nu afwachten of Lara ook drachtig blijkt!

Echo

Vanaf 28 dagen kunnen we met een echo van de buik vaststellen of Lara drachtig is; yes!! Gelukkig zien we meerdere pups, met een kloppend hartje! Het tellen van het aantal pups is op een echo niet altijd betrouwbaar. Daarvoor kan eventueel een rontgenfoto richting het einde van de dracht worden gemaakt. Een eenmalige rontgenfoto is niet schadelijk voor de pups en als we weten hoeveel pups er in de buik zitten, kan hier tijdens de bevalling rekening mee worden gehouden (bijvoorbeeld wanneer de bevalling voorbij is, of wat de beste ingreep is als de bevalling stagneert). De dracht van Lara verloopt voorspoedig en zij blijkt 8 pups bij zich te dragen.

In onze volgende blog, vertel ik u graag verder over het verdere verloop van de dracht en de bevalling van Lara!