Gezinsuitbreiding - een kitten

De eerste nestjes kittens zijn dit voorjaar alweer geboren en wat gaat het dan toch weer kriebelen om zo´n gezellig beestje in huis te halen. En het liefst nog samen met een ander kitten. Niks is leuker, zowel voor u als voor de katten, om ze samen te zien spelen en stoeien net zolang tot ze gebroederlijk naast elkaar in slaap vallen. Wanneer u een kat aanschaft, zijn er veel dingen waar u goed over met nadenken en moet regelen. Ook als u al katten heeft of in het verleden heeft gehad, kan het geen kwaad deze korte opfriscursus even te doorlopen.

Chippen

Alhoewel niet verplicht, raden wij u aan uw kat te laten chippen. Mocht uw kat onverhoopt vermist raken, dan is het traceren van u als eigenaar een stuk eenvoudiger. Eventueel benodigde medische zorg kan dan in samenspraak met u gegeven worden. Ook het risico dat uw kat via het asiel elders wordt geplaatst, wordt hiermee voorkomen. Het registreren en koppelen van de juiste persoons- en adresgegevens aan de chip kan via de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG). Als nieuwe eigenaar, bij een verhuizing of bij wijziging van telefoonnummer moet u deze gegevens op de website van het NDG aanpassen.

Vaccinaties

Een kitten moet op 9 en 12 weken leeftijd worden gevaccineerd om beschermd te worden tegen de meest voorkomende ziekteverwekkers van katten- en niesziekte. Aanvullend kan vanaf 9 weken ook worden gekozen voor een neusdruppelenting als extra bescherming tegen de niesziekte. Bij bezoek aan een pension is deze enting sterk aanbevolen en soms zelfs verplicht. Om uw dier voldoende bescherming te blijven bieden zal deze vervolgens ieder jaar gevaccineerd moeten worden: jaarlijks voor de niesziekte en iedere drie jaar voor de kattenziekte. Dit vaccineren gebeurt dus op maat en hiervoor ontvangt u van ons telkens een herinneringsoproep. Voor iedere vaccinatie krijgt uw kat een complete gezondheidscontrole, waarbij de kat helemaal wordt nagekeken en u allerlei vragen kunt stellen die betrekking hebben op de gezondheid van uw dier. Indien u met uw dier naar het buitenland wilt is een officieel Europees paspoort verplicht, evenals een vaccinatie tegen hondsdolheid. Deze kan vanaf 12 weken leeftijd worden gegeven en moet uiterlijk 3 weken voor vertrek zijn toegediend. Vervolgens is deze vaccinatie 3 jaar geldig. Ook bestaat er de mogelijkheid om de vaccinatiestatus van uw kat te controleren alvorens een eventuele vaccinatie middels een titerbepaling. Mocht u hier interesse in hebben, dan adviseren wij u hierover graag persoonlijk tijdens een eerste consult.

Ontworming

Kittens hebben nog een beperkte afweer en zijn mede daardoor erg gevoelig voor worminfecties, die ze vaak al in de baarmoeder oplopen en waar ze flink ziek van kunnen worden. Om die reden geldt zeker in het begin een heel strikt schema met betrekking tot het ontwormen. Dit vindt plaats op 4, 6 en 8 weken en op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd. Vanuit volksgezondheidsoverwegingen is het advies hierna om buitenkatten minimaal 4x per jaar te ontwormen. Voor binnenkatten geldt hiervoor minimaal 2x per jaar. Het exacte aantal keer ontwormen op jaarbasis is mede afhankelijk van de individuele situatie van uw eigen dier, waardoor voor ieder dier afzonderlijk een passend advies wordt meegegeven. Zo spelen tal van factoren mee, zoals het eten van rauw vlees, een moederdier met kittens, jachtgedrag en contact met andere dieren, maar ook met kwetsbare doelgroepen waaronder kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Het ontwormen gaat op basis van gewicht en er zijn veel verschillende ontwormingsmiddelen beschikbaar. Deze verschillen in werkingsduur, manier van toedienen en ook in hoe ze de verschillende typen wormen bestrijden. Ontworming op geleide van ontlastingsonderzoek is ook mogelijk. Wij adviseren u graag met betrekking tot de meest geschikte opties die passen bij uw dier.

Overige parasieten

Katten kunnen ook flink last krijgen van vlooien, teken, (oor)mijten en/of luizen. Naast lichamelijk ongemak bij uw dier spelen bijvoorbeeld vlooien ook een rol in de overdracht van worminfecties en kunnen teken bepaalde ziektes met zich meedragen. Om deze redenen is het zeker raadzaam uw dier tegen dergelijke parasieten te beschermen. Er zijn mogelijkheden in de vorm van druppels, tabletten of halsbanden. Deze verschillen in werkingsduur en welke parasieten ze bestrijden. Naast de leeftijd en het gewicht van het dier dient altijd rekening te worden gehouden met dieren in de groei, drachtige dieren of andere bijzondere gevallen. Vraag daarom gerust welk middel het meest geschikt is voor uw kat.

Voeding

Voor een goede groei en ontwikkeling van kittens is degelijk voer van groot belang. Van een aantal voeders weten wij uit onderzoek dat de verhouding tussen de bestanddelen dusdanig is dat kwaliteit gewaarborgd is. Dit zijn de zogeheten premium voeders, zoals Hill’s, Eukanuba, Royal Canin en Specific. Als u overstapt naar een ander voer is het altijd belangrijk om dit geleidelijk te doen om maagdarmklachten te voorkomen. Door verspreid over 3 dagen het nieuwe voer langzaam door het oude voer te mengen geeft u het maagdarmkanaal de tijd om zich aan te kunnen passen. Vanwege hun snelle groei en ontwikkeling is het advies om kittens een speciale kittenbrok te geven, zodat ze alle voedingsstoffen optimaal uitgebalanceerd binnen krijgen.

Ziektekostenverzekering

Medische kosten kunnen soms hoog oplopen, waardoor een ziektekostenverzekering een optie kan zijn. Er zijn inmiddels al behoorlijk wat dierverzekeringen op de markt met ieder zijn eigen voorwaarden en pakketten. Bij het afsluiten van een verzekering is het raadzaam u eerst goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die beschikbaar zijn en welke het best aansluit op uw wensen. De vergelijkingssite www.verzekerjehuisdier.nl kan u hierbij helpen.

Andere vragen?

Mocht u aanvullende vragen hebben over uw huisdier, dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met Bosweide Dierenartsen op 0318-416500. Wij helpen u graag persoonlijk verder!