VUURWERKANGST BIJ KAT EN HOND

december 2018
Bosweg dierenartsen-blog-vuurwerkangst bij kat en hond-vuurwerk
Share on facebook

VUURWERKANGST BIJ KAT EN HOND

Hopelijk heeft uw hond of kat totaal geen last van het vuurwerk en kunt u samen genieten van een mooie jaarwisseling. Er zijn echter ook vele honden en katten die erg kunnen schrikken of zelfs in paniek raken van vuurwerk. Niet alleen het geluid, maar ook de geur kan deze reactie al opwekken. Meestal geeft uw huisdier gedurende de dag al signalen af dat hij/zij niet helemaal op zijn gemak is. Zich verstoppen, ineengedoken zitten, piepen of blaffen, niet naar buiten durven of in een enkel geval zelfs in huis plassen zijn allemaal uitingsvormen van deze onrust. Het is verstandig om tijdig in actie te komen bij vuurwerkangst, zodat u niet tijdens de jaarwisseling met een huisdier in paniek zit.

Wat belangrijk is, is om te proberen te voorkomen dat uw huisdier erg schrikt van vuurwerk. Probeer uw katten bijvoorbeeld binnen te houden (als zij hieraan gewend zijn) en laat uw hond uit op een rustige plek waar minder kans is dat hij/zij schrikt van vuurwerk. Laat uw hond het goede gedrag afkijken van een hond die niet angstig is, zodat hijzelf ook kalmer blijft. Laat uw huisdier op zijn favoriete plekje en laat hem/haar niet alleen op oudejaarsavond.

Daarnaast kunt u uw huisdieren in de weken voorafgaand aan oudjaarsavond rustig laten wennen aan de vuurwerkknallen met de zogenaamde vuurwerk cd. Deze cd met vuurwerkgeluiden lenen wij bij de Bosweg uit.

Ter ondersteuning van dieren die stressgevoelig zijn, is er een speciaal dieet op de markt gebracht. Door toevoeging van bepaalde vitamines en eiwitten die op hersenniveau een rustgevend effect hebben, zorgt deze voeding ervoor dat uw huisdier beter om kan gaan met de stress. Dit voer is een volledige voeding en dient 2-3 maanden gegeven te worden om een optimaal effect te bereiken. Voor meer informatie over dit voer kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Bosweg dierenartsen-blog-vuurwerkangst bij kat en hond-angst kat
Een angstige kat verstopt zich

De afgelopen jaren hebben wij goede resultaten gezien bij gebruik van het voedingssupplement Telizen. Met de werkzame stof L-theanine zwakt Telizen de angstreactie af. Ook dit product dient ongeveer 2 maanden gebruikt te worden voor het gewenste effect bereikt wordt. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar onze assistentes die tijdens openingstijden altijd bereikbaar zijn op 0318-416500

Bosweg dierenartsen-blog-vuurwerkangst bij kat en hond-angst hond
Angstige hond

Voor honden en katten met een extreme vuurwerkangst kunnen bovenstaande middelen onvoldoende zijn. Voor honden is er inmiddels een nieuw middel geregistreerd, Pexion. Dit middel werd eerder al ingezet bij honden met epilepsie, maar blijkt ook goed werkzaam en veilig in gebruik voor honden met vuurwerkangst. U dient hier 3-5 dagen voor de jaarwisseling mee te starten. Dit middel is niet geschikt voor agressieve honden en u moet er rekening mee houden dat in sommige gevallen uw hond wat last kan krijgen van zijn evenwicht. Dit is van tijdelijke aard en herstelt zich vanzelf weer!

Een alternatief dat we de afgelopen jaren gebruikt hebben is de Alprazolam. Dit betreft een Benzodiazepine, een diergeneeskundig medicijn dat angst verlagend werkt. Aangezien zowel de Pexion, als de Alprazolam geneesmiddelen met de mogelijke bijwerkingen betreffen, verwijzen wij u voor het gebruik hiervan door naar onze praktijk. Weet u dat er bijvoorbeeld iedere werkdag van 8.15-9.00 één van onze dierenartsen aan de telefoon zit voor het telefonisch spreekuur. Ook vragen omtrent medicatie bij vuurwerkangst kunt u dan altijd terecht.

Natuurlijk bent u ook altijd van harte welkom om langs te komen op de praktijk om meer informatie in te winnen over vuurwerkangst en de mogelijke behandelingen.

Wij helpen u graag verder!