Lekker warm?!

Heerlijk, de zomer is in volle gang. De temperatuur stijgt tot wel 30 graden. Lekker weer om buiten te zijn. Maar denken onze huisdieren daar ook zo over?

De meeste honden hebben liever hondenweer. Ze kunnen de hitte slecht verdragen. Wees dus extra alert op oververhitting. Katten daarentegen zijn van oorsprong woestijndieren. Katten kunnen dus beter tegen de warmte dan honden. Ook zijn het slimme dieren en zullen ze er zelf voor zorgen dat ze niet oververhit raken. Vergeet vooral ook uw konijn niet. Konijnen kunnen slecht tegen warmte, bij temperaturen boven de 24 graden krijgen ze het al moeilijk.

Kortom wees alert op oververhitting! Hierbij geven we u wat zomertips voor een prettige zomer(vakantie) voor uw hond, kat of konijn.

Honden

Honden kunnen alleen de warmte kwijt door te hijgen. In de voetzooltjes zitten hun enige zweetklieren. Zorg er daarom voor dat ze een schaduwplek hebben en voldoende vers drinkwater. De meeste honden houden van zwemmen, lekker plonsen in het water is een prima manier om uw hond te laten afkoelen. Mocht er ruimte zijn dan zou u thuis ook een zwembadje speciaal voor de hond kunnen neerzetten of hem af en toe de mogelijkheid geven om lekker onder de sproeier af te koelen. Gaat u met uw hond buitenshuis zwemmen, let dan wel op waar u dat doet. Sommige plassen bevatten blauwalg of andere ziektekiemen.

Ga niet op het heetste moment van de dag een flinke wandeling maken. Wilt u met uw hond een flinke wandeling maken, doe dat dan zo vroeg mogelijk. Fiets liever helemaal niet met uw hond, wij hebben nog een lekker briesje met fietsen maar honden hebben het al snel te warm. Het asfalt is heet en kunnen ze dus geen warmte kwijt via de voetzolen, daarbij kunnen de voetzooltjes door het warme asfalt verbranden/ kapot gaan.

Als laatste willen wij u toch nog een keer op het hart drukken, laat uw hond nooit achter in de auto ook niet in de schaduw of met de ramen los. Elk jaar sterven er helaas nog steeds honden die in de auto achter blijven.

Goed om te weten dat het bij een buitentemperatuur van 20 graden het na 10 minuten in de auto al 30 graden is, na 30 minuten wordt dat al 40 graden in de auto, moet u na gaan hoe heet het is in de auto met een buitentemperatuur van 30 graden…

Katten

Katten zullen niet zo snel oververhit raken. Ze vinden het heerlijk om in de zon te liggen, maar kunnen het heel goed zelf inschatten wanneer ze een schaduwplekje op moeten zoeken. Ook zie je ze wel eens in het zand liggen en/of rollen dat is ook een manier om af te koelen. Verder zul je katten met warme temperaturen niet heel veel zien bewegen. Daarbij zullen ze overdag lekker zien luieren en zullen ze ’s nachts actiever worden.
Toch kunnen ze oververhit raken als ze bijvoorbeeld opgesloten zitten op een warme zolder of andere ruimte en ook is het verstandig om katten niet op het heetst van de dag te vervoeren in een reismand. Mocht het toch zo zijn dat u uw kat moet vervoeren leg dat een natte koude handdoek over het reismandje heen of leg een koelmatje met een handdoek erover in het reismandje.

Konijnen

Konijnen hebben het al snel te warm. Van nature zijn ze gewend om met warme temperaturen lekker in hun hol onder de grond te kruipen waar het lekker koel is. Het is dus raadzaam om ervoor te zorgen dat het konijnenhok niet pal in de zon staat en er in de ren voldoende schaduwplekken aanwezig zijn. U kunt eventueel zelf koelelementen maken door een plastic flesje 2/3 met water te vullen en in de vriezer te laten bevriezen en ze dan daarna met een theedoek erom heen bij het konijn in het hok te leggen. Let wel dat u geen glazen fles gebruikt die kan namelijk barsten. Ook kunt u een nat wit laken over het hok leggen om het hok te koelen.

Niet te vergeten is om met deze temperaturen het konijnhok extra goed in de gaten te houden met betrekking tot de hygiëne. Helaas komen wij nog vaak konijnen tegen met maden met als gevolg overlijden.

Hoe merkt u dat uw huisdier het te warm heeft?

Uw huisdier voelt heet aan, de slijmvliezen zijn rood, heeft een snelle ademhaling, geen eetlust en is lusteloos. Honden kunnen ook gaan braken of wat dunnere ontlasting krijgen.

Wat kunt u doen?

Breng uw huisdier naar een koele plek, maak het nat met water en dan met name rond de kop, hals, oren, buik en poten. Gebruik daarbij geen ijskoud water, dat zorgt ervoor dat de bloedvaten samen trekken en dat zorgt er weer voor dat ze hun warmte nog moeilijker kwijt kunnen raken. Zorg voor voldoende vers drinkwater.

Hitteshock

De kenmerken van een hitteshock zijn een snelle hartslag en ademhaling, niet of nauwelijks reactie op prikkels, temperatuur van 40 tot 42 graden. Is dat een geval leg dan uw huisdier op een koele/schaduw plek en neem gelijk telefonisch contact met ons op. Hitteshock kan namelijk leiden tot interne bloedingen en sterfte.

Smeren maar!

Dan nu de allerlaatste tip, heeft u een hond of kat met een dun behaarde of geen vacht en is het een echte zon aanbidder, smeer ze dan in met een speciale dieren zonnebrandcrème met een hoge factor, want ook zij kunnen verbranden. De witte katten lopen extra risico om te verbranden.

Namens team Bosweide Dierenartsen wensen we u een fijne zomer(vakantie)!