Last van een herfstdipje

Laarzen aan, dikke trui en samen met je hond banjeren door de gevallen herfstbladeren en genieten van het laatste herfstzonnetje. Of lekker op de bank onder een dekentje bij de openhaard, met een spinnende kat aan je voeteneind. De herfst kan heerlijk zijn! Waar wij echter in de herfst geregeld tegen een verkoudheidje of griepje aanlopen, geldt ook voor onze huisdieren dat hun weerstand even een dipje kan krijgen. Voor dieren hebben we geen griepprik, alhoewel vaccineren wel ervoor zorgt dat ze beschermd zijn tegen een aantal ernstige aandoeningen. Verder is het belangrijk uw huisdier te beschermen tegen een aantal veel geziene problemen.

Hierbij enkele tips om uw huisdier zo gezond mogelijk de herfst door te helpen.

Lekkerbekjes?

Let tijdens de wandelingen goed op wat je hond in zijn bek stopt. Veel honden vinden paardenpoep heerlijk, maar dit kan gevaarlijk zijn, zeker als het paard net ontwormd is. Ook kastanjes, eikels en allerlei takken zijn leuk speelgoed, maar als je hond ze onverhoopt doorslikt, kan dit nare gevolgen hebben. Mocht je dier iets in zijn bek hebben wat je niet vertrouwt, ga dan niet schreeuwen en achter hem aanrennen. Grote kans dat hij het dan juist doorslikt. Probeer je hond echter af te leiden met iets dat hij nog leuker vindt, een leuk speeltje of lekker koekje, zodat hij laat vallen wat hij in zijn bek had. 

Vlooien en teken, ook nu nog

Zeker in de herfst zien we nog voldoende teken en vlooien. Een paar warme dagen en alle teken lijken weer actief te worden en belust op een slachtoffer. Blijf je huisdier regelmatig controleren op teken en vergeet niet je tekenbestrijding op peil te houden. Ook vlooien zien we het hele jaar door. Waar ze in de zomer met name buiten te vinden zijn, duiken ze in de winter ook veelal op in huis, waar ze zich lekker warm terugtreken en massaal eitjes gaan leggen. Dat ligt toch iets minder gezellig samen op de bank met je kat, je krijgt er spontaan jeuk van. Door je hond en kat maandelijks te blijven ontplooien voorkom je narigheid voor je huisdier en voor je leefomgeving.

Giftige stoffen

Ook in het najaar zijn er veel giftige stoffen in en om het huis te vinden. Denk aan de paddenstoelen in het bos, maar zeker ook de antivries voor de auto. En wat te denken van het muizen- en rattengif dat we in het najaar gebruiken om ‘ongewenste huisdieren’ te weten? Houdt er rekening mee dat kleine hoeveelheden al giftig, en mogelijk zelfs dodelijk, voor uw huisdier kunnen zijn. Denkt u ook aan de heerlijke herfstchocolaatjes en kerstbonbon’s die giftig zijn? Mocht uw huisdier een dergelijke stof binnenkrijgen, ga dan vooral niet zelf aan de gang met huis, tuin en keukenmiddeltjes om uw huisdier te laten braken. Het middel kan daarbij erger zijn dan de kwaal. Bel in zo’n geval altijd even naar de praktijk op 0318-416500, zodat we voor u kunnen controleren of het om een giftige stof en hoeveelheid gaat en in overleg een plan te maken.

Vuurwerk

Tot slot kunnen we ook al een beetje vooruit kijken naar de maanden die voor ons liggen. Zeker de decembermaand is gevuld vol gezellige dagen met familie, waar onze huisdieren uiteraard ook onderdeel van uitmaken. Voor lang niet alle dieren is de decembermaand echter gevuld met plezier en feest. Zeker honden en katten die last hebben van vuurwerkangst, kunnen al vanaf begin december hun lol op met knallen op straat. Het is slim om huisdieren nu al geleidelijk hierop voor te bereiden. Dit kan met speciale vuurwerk CD’s, waardoor ze gewend raken aan het geluid. Ook is er allerlei ondersteuning mogelijk in de vorm van voedingssupplementen of medicatie om uw huisdier een meer ontspannen decembermaand te gunnen. Vaak moet hier al ruimschoots van te voren mee gestart worden, dus neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.

Geniet van harte samen met uw huisdier van de sfeervolle herfstperiode!