Overgewicht bij hond en kat

We zien steeds meer huisdieren met overgewicht en dat kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Het kan lastig zijn om te beoordelen wat het ideale gewicht is voor uw dier, en een dier laten afvallen is al helemaal een uitdaging!

Naar schatting is 1 op de 3 huisdieren te dik. Doordat steeds meer dieren te zwaar zijn, verandert ook het beeld van hoe een hond of kat er uit hoort te zien. Veel dieren met overgewicht, worden door mensen beoordeeld als een dier met een gezond gewicht. En een van onze klanten werd in het bos aangesproken dat haar hond te mager was, terwijl dit juist een hond met een ideaal gewicht is.

Het bepalen van een gezond gewicht

Het kan lastig zijn om te bepalen of een dier goed op gewicht is. Het aantal kilogram alleen zegt niet veel, want ieder individueel dier heeft een eigen ideaal gewicht. Beoordelen of een dier goed op gewicht is doen we niet alleen door te kijken naar een dier, maar ook door te voelen.

Twijfelt u of uw dier te zwaar is? Loop dan gerust een keer bij ons binnen zodat we mee kunnen kijken en voelen. Uw hond of kat kan dan ook gelijk gewogen worden.

De gevolgen van overgewicht

Overgewicht heeft voor honden en katten allerlei vervelende gevolgen. Doordat te zware dieren vaak last hebben van de gewrichten en van een slecht uithoudingsvermogen, kunnen ze minder genieten van op pad gaan of spelen. Daarnaast hebben ze ook een grotere kans op onder andere hart- en longaandoeningen, suikerziekte, blaasgruis en huidproblemen. De afweer van deze dieren is ook minder goed, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Het is aangetoond dat honden en katten met overgewicht een duidelijk lagere levensverwachting hebben dan hun slanke soortgenoten.

Oorzaken van overgewicht

De meeste dieren met overgewicht zijn te zwaar omdat ze te veel eten krijgen van hun eigenaar. Regelmatig zijn de snacks de boosdoener. Één eetlepel magere kwark voor een kat, is te vergelijken met een plak cake voor een mens. En een blokje kaas voor een hond is hetzelfde als een mens die een broodje hamburger eet als tussendoortje.
Er is, net als bij mensen, een groot verschil in individuele gevoeligheid. De ene hond kan de hele dag door eten hebben staan en komt niet aan. De ander krijgt veel minder dan geadviseerd wordt op de voerverpakking, maar wordt toch te zwaar. Daarnaast speelt ook de hoeveelheid beweging die een dier krijgt mee. Een luie kater heeft minder calorieën nodig dan een kat die elke dag op pad gaat. Ook na castratie/sterilisatie verandert de hormoonhuishouding, waardoor dieren bijna 30% minder calorieën (en dus eten) nodig hebben dan voor de operatie.
Voor ieder individueel dier moet dus gekeken worden welke hoeveelheid voeding bij hem/haar past. 

Afvallen

Afvallen begint met minder eten. Dieren mogen ook niet té snel afvallen, dat is ongezond. De meeste honden en katten vallen geleidelijk af als ze 20% minder voeding krijgen. 
Er bestaan ook speciale dieetvoedingen met minder calorieën en voedingsstoffen die een verzadigd gevoel geven. Daarnaast helpt het om een dier meer te laten bewegen. Ga bijvoorbeeld vaker of langer met uw hond wandelen. Bouw dit wel langzaam op, anders is er kans op blessures. Katten meer aan het bewegen krijgen kan een uitdaging zijn. Probeer bijvoorbeeld vaker met ze te spelen. Er bestaan ook spelletjes waar voer in verstopt kan worden. Let er wel op dat die brokjes niet éxtra zijn, maar van de dagportie afgehaald worden. Zowel voor honden als katten is het raadzaam om een ‘dagpot’ te maken. Hier zit al het eten in wat op een dag gegeven mag worden. Wilt u toch een koekje geven als beloning, of wat eten in een spelletje doen? Haal dit dan uit de dagpot. 

Begeleiding bij het afvallen

Het is een lastige opgave om een dier te laten afvallen, zowel voor het dier als de eigenaar. Er is ook een hoop geduld voor nodig, wat het lastig maakt om gemotiveerd te blijven. We begeleiden u hier graag bij door samen met u een afvalplan op te stellen. Hierbij berekenen we hoeveel voeding uw dier mag krijgen, bespreken we wat het beste plan van aanpak is passend bij u en uw dier, en plannen we regelmatig weegmomenten in.

Het verhaal van Charlie

Tot slot nog een succesverhaal. Charlie kwam in juli 2020 op consult omdat hij niet graag meer wilde wandelen, terwijl hij dat in het verleden heel leuk vond.

Wat bleek: Charlie was te zwaar en had daar veel last van. Op dat moment woog hij 11,6 kg. Nu, 15 maanden later, weegt Charlie 8,5 kg. Dat is voor hem een prachtig gewicht.

Op de foto’s is Charlie te zien voor en na het afvallen. Hij zit letterlijk en figuurlijk weer beter in zijn vel, en gaat weer hele einden mee op pad. Charlie en zijn baasjes mogen erg trots zijn op dit resultaat!

Fun fact: Charlie krijgt nu als snack een stukje komkommer, daar doet hij een moord voor.